Hiusjuuri ja hiusten kasvun kolme vaihetta 

Vahvat hiukset kasvavat terveestä, hoidetusta hiuspohjasta.

Hiuksen elävä osa löytyy hiustupesta, päänahan uumenista. Hiustupen ytimessä sijaitsee hiusnysty: kasvukeskus, josta hiuksen juuri saa ravintonsa ja josta hius kehittyy.

Hiuspohjan ongelmat heijastuvat hiustuppien hyvinvointiin ja lopulta hiusten kuntoon. Hiustuppien määrää ei voi lisätä eikä kuollutta hiustuppea palauttaa toimivaksi. Siksi päänahan hyvinvointiin kannattaa kiinnittää ajoissa huomiota.

Kutina, kuumotus ja kivistys ovat merkkejä ongelmasta, joka on korjattava pikimmiten. Lika, liiallinen ihotali, muotoilutuotteiden jäämät sekä kuolleitten solujen kertyminen hiustuppien suuaukolle voivat haitata hiusten kasvua. Häiriötekijät poistuvat huolellisella pesulla ja tarvittaessa hiuspohjan kuorinnalla. Hiuspohjan kuivuus ja sieniperäinen hilse talttuvat oikealla pesu- ja hoitoaineella, tarvittaessa erikoistuotteilla.

Lepovaihe

1. Lepovaihe

Lepovaiheen aikana hius pysyy hiustupessa 1–3 kuukauden ajan, minkä jälkeen se putoaa pois esimerkiksi hiusten pesemisen tai kampaamisen tai uuden hiuskasvun vuoksi. Tyypillisen kasvukierron aikana on normaalia, että päivässä irtoaa noin 100 hiusta. Hiuksista 7–14 % on lepovaiheessa.

Kasvuvaihe

2. Kasvuvaihe

Kasvuvaihe tarkoittaa hiuksen aktiivista kasvua, joka kestää noin 2–6 vuotta. Tämän vaiheen aikana hiusjuuri tuottaa jatkuvasti hiuksen tarvitsemia aineita. Hius kasvaa joka päivä noin 0,35 mm, ja koko kasvuvaiheen aikana hius voi kasvaa pituutta 25–70 cm. Kasvuvaihe on erittäin aktiivinen. Se sujuu ongelmitta, jos hiusjuuri saa riittävästi ravintoaineita. Terveistä hiuksista 85–90 % on kasvuvaiheessa.

Välivaihe

3. Välivaihe

Välivaiheen aikana hiusjuuri uudistuu. 1–2 viikkoa kestävän vaiheen aikana hiusjuuren solut lopettavat väliaikaisesti hiuksen tuottamisen. Hiuksen alaosaan muodostuu sarveiskerros ja hius työntyy hiuskanavassa ylöspäin, ihan talirauhasen alapuolelle. Hius pysyy kiinni hiustupessa vielä jonkin aikaa. Hiuksista 1–3 % on välivaiheessa.

Näiden kolmen vaiheen jälkeen hiuksen kasvukierto alkaa aina alusta.

Unelmana pitkät hiukset

Hiuksen kasvuvaiheen pituus vaihtelee iän ja perimän mukaan. Vain 2 vuotta kasvava hius on tuomittu jäämään lyhyeksi. Kasvuiän ohella hiusten pituuteen vaikuttaa kaikki hiusten elinaikansa aikana kokema: ravinnosta stressiin ja värjäyksistä leikkauskertoihin.

Jokainen hiusnysty tuottaa keskimäärin 25 hiusta. Hiuksen kasvukierto kiihtyy iän myötä: lapsella se on 6–7 vuotta ja myöhemmällä keski-iällä enää 6–12 kuukautta.

Jos hiukset saavat kasvaa täydet kuusi vuotta ja niistä pidetään hyvää huolta, pituutta voi kertyä lähes metri.

Root wave