Terveet juuret – hyvinvoivat hiukset

Hiusjuuren aineenvaihdunta on erittäin aktiivista. Hiusjuuri tuottaa jatkuvasti uusia soluja kasvavalle hiukselle. Hiusjuurten solut jakautuvat viisi kertaa nopeammin kuin muut solut.

Hiusjuuri ulottuu syvälle ihon alempiin kerroksiin. Se on hieman vinossa kulmassa ihoon nähden, ja kulma määrittelee, mihin suuntaan hius kasvaa. Hiusjuurta reunustaa solurivistö. Sipulin tavoin solut muodostavat kerroksia, ja jokaisella kerroksella on tietty tehtävä hiuksen muodostumisessa.

Juuri valmistuneet solut ottavat edellisten solujen paikat ja työntävät niitä ylöspäin hiuskanavaa pitkin. Mitä enemmän soluja työnnetään ylöspäin, sitä enemmän niissä muodostuu keratiinia. Keratiini johtaa solujen sarveistumiseen. Nämä solut työntyvät yhä ylöspäin, ja ne muodostavat hiuksen näkyvän (keratisoituneen) osan.

Hiusten elinkaari

Hiusten rakennusosat valmistuvat hiusjuuressa.

Hiusten kasvuun ja sen laadun ylläpitoon tarvittavat aineet pääsevät hiukseen hiusjuuren kautta, joka saa ravintoaineensa verisuonten kautta. Hiusjuuressa valmistuvat hiusten rakennusosat – ne antavat hiukselle tukea ja määrittelevät sen värin.

Hiusjuuri on putken muotoisessa ihon onkalossa, jota kutsutaan hiustupeksi. Hiuksesta näkyy, onko sen perusta terve ja saako se tarpeeksi ravintoaineita.

Root wave