Hiuksen resepti

Hiuksesi sisältävät keratiinia, vettä, pigmenttiä ja kivennäisaineita.

Noin 80 prosenttia hiuksen massasta on keratiinia eli samaa proteiinia, josta kynnet ja ihon pintasolukko ovat muodostuneet.

Vettä hiuksessa on 10-15 prosenttia. Oikean kosteuspitoisuuden ansiosta hius on taipuisa, kimmoisa, sileä ja kiiltävä sekä kestää vääntelyä ja kohtuullista venytystä.

Lisäksi hiuksessa on yhteensä 5-10 prosenttia pigmenttiä, rasva-aineita, jotka toimivat ”laastina” solujen välillä sekä kivennäisaineita.

Punaiset hiukset

Kolmen kerroksen rakenne

Hiuksen pinta muodostuu suomumaisista, kuolleista soluista. Kun hius voi hyvin, suomut ovat supussa. Sileä pinta heijastaa valoa, mikä saa hiuksen kiiltämään. Samasta syystä hiuksen väri on syvä eivätkä hiukset takkuunnu.

Suomujen alla on pitkistä soluista muodostuva kuitukerros, joka muistuttaa köyttä. Kuitukerroksen osuus on 90 prosenttia hiuksen massasta. Kuitukerroksesta löytyvät hiukselle värin antavat pigmentit. Terve kuitukerros tekee hiuksesta vahvan.

Ydin koostuu soluista, jotka sisältävät vain vähän keratiinia, sekä solujen välisestä ilmasta. Ilmava ydinkerros tekee hiuksesta jäntevän ja kimmoisan.

Hiuksen keskiverto paksuus on 70 mikrometriä eli 0,07 millimetriä, mikä vastaa yhden tavallisen paperiarkin paksuutta. Hyväkuntoinen hius voi venyä jopa 30 prosenttia oman pituutensa verran ja kestää jopa 100 gramman kuorman katkeamatta.

Onko hiuksesi hento ja vaalea vai tumma ja taipuisa?

Hiuksen muoto ja väri periytyvät. Hiustupen muoto, koko ja kaarevuus sanelevat hiuksen profiilin. Eurooppalainen hius on soikea tai litteä, suhteellisen hento, taipuisa tai kihara.

Hius saa värinsä kahdesta pigmentistä, niiden keskinäisestä suhteesta ja kokonaismäärästä. Mitä vähemmän pigmenttiä, sitä vaaleammat ja ohuemmat hiukset. Vaaleita hiuksia voi toisaalta olla määrällisesti enemmän.

Näistä esimerkiksi tukan tumma väri ja kiharatukkaisuus ovat dominoivasti periytyviä ominaisuuksia.

Root wave